"Wie geen vertrouwen in anderen stelt, zal ook nimmer het vertrouwen van anderen winnen"
Lao-Tse - 6e eeuw na Christus
Wat doe ik als extern vertrouwenspersoon?
1. Het opvangen en begeleiden van medewerkers.
Op het moment dat een medewerker grensoverschrijdend gedrag ervaart, of getuige is van een misstand, dan kan deze mij benaderen. Daarna gaan we in kaart te brengen wat de medewerker is overkomen, wat de gevolgen zijn voor de medewerker en wat er mogelijk is. Op dit moment is het het belangrijkst om de situatie te de-escaleren. De medewerker bepaalt zelf de route die bewandeld wordt. In bepaalde gevallen is alleen het hart luchten al genoeg. Ik sta de medewerker bij zolang deze dit nodig heeft. Uiteraard zijn alle gesprekken vertrouwelijk, tenzij de wet anders voorschrijft.
2. Het voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie.
Grensoverschrijdend gedrag is een breed begrip en tegelijkertijd ook een heel smal begrip. Het is wenselijk dat alle medewerkers op de hoogte zijn van welk gedrag hieronder valt. Soms zijn mensen zich niet bewust van opmerkingen of grapjes en hoe deze kunnen worden ervaren door anderen. Indien gewenst geef ik dus ook voorlichting aan het bedrijf en breng ik de sociale cultuur in kaart.
Naast deze voorlichting kan ik ook als adviseur betrokken worden bij het onderwerp Sociale Veiligheid van bijvoorbeeld vergaderingen van de OR, of bij bijeenkomsten omtrent Grensoverschrijdend Gedrag.
Voorlichting is alles. Als de regels duidelijk zijn, dan is het makkelijker voor iedereen om deze te volgen en is er minder sociale onrust, en dus minder uitval of verzuim.
3. Adviseren van bestuur en management.
Ik schrijf jaarlijks een rapport en beschrijf daarin wat is voorgevallen. Niet in groot detail, en ook altijd anoniem. Daaraan zal ik desgewenst en ongewenst een advies verbinden over hoe de organisatie verbeteringen kan aanbrengen op het gebied van haar sociale veiligheid.
Het is altijd aan de organisatie om dit op te volgen of niet.
